Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2021 16:27 - Скитската родина на Шотландците
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 2637 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тази статия започвам с убеждението, че нейното съдържание ще се окаже напълно ново, изненадващо и дори в някакъв смисъл шокиращо за не малко от читателите. Въпреки сензационния характер, който със сигурност би имало съдържанието на тази статия за българската публика, то, все пак, не е нещо неизвестно за мащабите на Европа и по-специално – за Великобритания и още повече за Шотландия.  Сензация обаче далеч не означава, че липсва обективност и фактология.

Тъй като писанието засяга шотландците и тяхната история в онази ѝ част, която е относима към самия произход – географски и народностен – на този чудесен народ, се налага да направя някои предварителни уточнения.

На първо място, трябва да се има предвид, че земите на днешна Шотландия са обитавани от народи носещи наименования различни от това скотите. Такъв народ са пиктите, а също и каледоните, въпреки че официалната наука допуска, че всъщност пиктите са някакъв клон - генеричен народ на самите каледони. От друга страна пък, за пиктите се твърди, че произхождат от земите на Скития и в по-късен период се преселват в Британия. В добавка към вече споменатите народи, се появяват скотите или, както са известни на български  шотландците. Те в крайна сметка дават и народностното име на  аборигенното население на тази част от Британия. Смятам, че във връзка с наименованията на народите, би било полезно да се спомене хипотезата, или по-точно твърдението, което защитават някои монархически или индипендистки кръгове в Шотландия (явно незаконно детронираната династия на Стюартите си има свои привърженици и до ден-днешен на територията на Обединеното кралство), че името на Скотите иде от личното име на египетска царска дъщеря на име Скота, която в историческо време се омъжила за шотландски княз.

Аз обаче няма да се занимавам с търсене на потвърждения или недостатъци и опровержения на една или друга хипотеза, а само ще се огранича да предоставя някои безспорни исторически факти.

Главният източник на знание за произхода на шотландците, който ще използвам, е едно писмо от 1320 година, отправено до римския папа Йоан XXII като същото е подпечатано с личните печати на петдесет и един шотландски благородници и нотабили от различен ранг. Това писмо е повече известно като „Декларацията от Арброут“. Именувана е така, защото е  съставена в манастира Арброут или както е прието да се наричат в католицизма тези обители – Арброутско абатство. Съставителят на текста е бил игумен (абат) на споменатия манастир, който, също така е бил и „Канцлер“ на все още независима тогава Шотландия.

Накратко, тази декларация или писмо съдържа аргументи за независимост и суверенитет на шотландския монарх и отхвърля претенциите на английските крале над Шотландия. Тук няма да преразказвам цялото съдържание на писмото, който желае, може да го прочете на този адрес https://www.nrscotland.gov.uk/files//research/NRS_DoA_English_booklet_700_Spreads_WEB.pdf

 

Ще се занимая с онази част от текста, която е най-интересна, и с която всъщност започва декларацията по същество. Ще копирам английският превод на текста, така както е в оформен и съставен в горния електронен документ- същият е съгласно националният архив на Шотландия, и после ще дам превод на български и кратък коментар. Ето и текстовата извадка, цитирам: „Most Holy Father, we know and from the chronicles and books of the ancients we find that among other famous nations our own, the Scots, has been graced with widespread renown. It journeyed from Greater Scythia by way of the Tyrrhenian Sea and the Pillars of Hercules, and dwelt for a long course of time in Spain among the most savage peoples, but nowhere could it be subdued by any people, however barbarous.“

 

„Пресвети отче, ние знаем, а и във хрониките и книгите на древните откриваме, че между другите известни народи, нашият, шотландският народ, е бил удостоен с голяма известност. Народът ни пътува от Голяма Скития, мина през Тиренско море и Стълбовете на Херкулес; живя за дълго време в Испания между най-дивите човеци; но никъде не можа да бъде покорен от които и да било хора, колкото и диви да са.“

Тъй като предполагам, че за мнозина земенаименованието Голяма Скития нищо не говори или ако говори, то битува някаква смътна и почти сигурно – невярна представа, давам координати за местоположението ѝ съгласно описанието на Херодот. Така, „Бащата на историята“ поставя Скития на Балканския Полуостров и според него именно на Балканите са живели и самите скити. Това негово очертание на скитите и Скития е във връзка с похода на Дарий срещу скитите.

Друг античен учен, Йордан, в своя труд за Гетите[1] посочва конкретните граници на Скития, а именно: от изворите на река Дунав на запад, до устието на река Дунав и до река Днепър на изток като Карпатите са крайна северна точка на тази страна. Йордан добавя към Скития и Азовско море, части от региона около Каспийско море, Кавказ и някои друг области.

Йордан също така казва и кои са жителите на Скития на Скития, тези са: на запад – гепидите; венетите, видиварите, антите, агацирите- около Карпатите и Българите - над Понтийско море.

Ще си позволя да цитирам Херодот по отношение на агацирите. Той дава описание за тях като казва, че са стройни хора, носят златни украшения и имат обичаи като на траките! Тук правя едно уточнение по този въпрос: сходността, близостта и единородството на скити и тъй наречени траки е научно установено и е прието сред академичните среди ( в този смисъл и академик Димитрий Раевски „Митология на скитите“).. Други автори като Марцелин и Херодот също описват народите на скития (скитски народи) като общо взето те посочват същите племена, които е споменал и Йордан, разбира се с понякога с някакви изменения или допълнения, но като цяло данните са идентични. Така, освен гореизброените народи, към скитите спадат гетите, аланите, гепидите, масагетите, гелоните и др. Значи тези народи могат да се нарекат скити и освен това – били са наричани така, макар и „скити“ да е едно общо наименование. Ако трябва да се направи аналогия, то наименованието „скити“ е нещо като наименованието „европейци“. Всъщност, безспорно, трако-скитите са най-старите европейци, те са истинските арийци. Фалшивата, но пък за сметка на това официална наука, манипулативно нарича скитите „ирански народи“, говорещи „ирански езици“. Това е манипулация, защото те под изменението „иранци“ се опитват да закрият истинското име „арийци“. Така леко изменяйки понятията, официалните, но фашиви и недобросъвестни историци, оставят у по-посредствените и недотам сведущи интересуващи се, че скитите са едва ли не тъждествени на пущуните, персите и говорят фарси, дари или пущу. Това обаче не е вярно! Във връзка с казаното, следва да се разсее още една лъжа. Хитлеровата и въобще германската псевдонаука тръбеше, че арийците били светлоруси, досущ германските селяндури по кърищата на Саксония! Това НЕ Е ВЯРНО. Скитските народи, особено трако-скитската аристокрация е имала рижи коси и въобще в различните гами на рижия цвят – от кестеняво-риж до русоляво-риж. Това е цевтът, белегът на скитската аристокрация. Този специфичен ген и до ден-днешен може да се срещне при кюрди, калаши, кашмирци и осбено при Шотландци, ирландци и т.н.

Да се върна на „Арброутската декларация“. Излиза, че една част от шотландците, водят началото си именно от Скития, макар и да не се казва изрично от кой точно регион на Скития някогашните шотландци са тръгнали. Скитският им произход обаче се подкрепя от някои отличителни елементи на материалната култура, които са много сходни на българската. Така, например, ще посоча баналният пример с шотландския тартан и българското каре от родопските одеяла. Никак не е за подценяване сериозният пласт лични имена, които безспорно имат корелация в най-старата именна традиция и на шотландци, и на Българи.

Освен това, ще добавя и някои други идентичности, които съм узнал от лични разговори с една млада шотландка, истинска шотландка - highlander. Беше ми обяснила как обичайно шотландците пият уиски, сиреч, как е истинският шотландски навик: уискито се сипва в малки чашки, абсолютно същите по размер и форма, в каквито тук някога се пиеше ракията (преди да дойдат руснаците и да наложат пиене от водни чаши), а за мезе се яде „Хагис“. За сведение „Хагис“-ът е същото като нашия „бабек“. Каза, че известния по света начин на пиене на уиски от големи чаши с фъстъци или шоколади е някаква късна английска или – още по-лошо – американска измислица, която няма нищо общо с тяхната народна традиция. Освен това, именно от нея за пръв път научих, че шотландците биват два вида: истински – живеещи на северозапад по планините и фалшиви – живеещи на югоизток в равнините. Разликата е, че планинците си пазят родния език – гелик, католици са, макар техния католицизъм да не е като полския или испанския, а да е нещо като фолк-християнство, абсорбирало доста от старите им вярвания и обичаи и дори чисто антропологично са доста близо до балканците. А шотландците в равнините са всъщност сбирщина събрана от Холандия, Германия, Скандинавия и Англия, закарана там като колонисти за да поддържат властта на Лондон. Те говорят скотс-локален вариант на английския – доста особен и дистинктивен от оксфорд спийч впрочем и са протестанти. Тези светлоруси и бледоруси колонисти тя наричаше навлеци (intruders) и изпитваше доста неласкави чувства към тях. Разбираемо е, все пак въпросните навлеци са главните участници в един вековен културен и народностен геноцид над коренното население на Шотландия.

Интересното е, че другарят карал Маркс, който, отреждайки водеща роля на германците-тъй като са прогресивен народ, - в борбата за установяване на социализъм и комунизъм, издава смъртна присъда на някои „назадничави“ народи в Европа – баски, бретонци…и шотландци. Парадокси! Дали е знаел, че негови сънародници са почнали геноцида над шотландците векове преди самият той да се роди?

Контактувал съм и с други шотландци, но по работа. Наистина има нещо общо между нас и тях, нещо много базисно и доловимо, но трудно определимо. Такова усещане съм имал с хървати и ирландци. Мисля, че в шотландците могат да се видят някои душевни характеристики, които са благородни и са за почит и бяха присъщи на Българите, но преди да ни сполети чумата на съветския комунизъм и да ни окупира пияната съветска сган.

 

Завършвайки тази тема… или по скоро, оставяйки я с отворен край, тъй като определено си заслужава проучването, си мисля, че реакцията към тази декларация на не един и двама официални историци с дипломи би била Божидардимитрова. Сигурно, веднага биха отхвърлили, биха казали: „не, невъзможно, в средновековието са си измисляли! Това е вид дипломация“. Нищо, че петдесет отбрани Тан-ове са си сложили печатите и всъщност са застанали зад твърдяното. Какво да се прави, Божидардимитровците мерят нещата, съобразно личностния си мащаб, а той миши и кундурджийски, сиреч-плебейски – там лъжата е допустима, желана и гарантирана.

 

Декларацията от Арброут

 image

 https://www.nrscotland.gov.uk/Declaration

Скити при гробницата на Овидий

image
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scythians_at_the_Tomb_of_Ovid_c._1640.jpg



[1] Jordanis. De origine Actibuque Getarum. Monumenta Germaniae historica. V 30-38




Гласувай:
13



1. krumbelosvet - Всичко добре, убедително и научно. До следният пасаж:
21.02.2021 17:28
"Мисля, че в шотландците могат да се видят някои душевни характеристики, които са благородни и са за почит и бяха присъщи на Българите, но преди да ни сполети чумата на съветския комунизъм и да ни окупира пияната съветска сган."
Вие на колко години сте? Как опознахте съветската сган? ДРУГА сган не сте ли видели? Аз съм виждал АНГЛИЙСКА СГАН в Слънчака. Вие не сте ли?
Ч У С Т В А Т А които изповядвате, съвпадат със Стамболовия бяс, докарал ни ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. Т И Я катастрофи докараха проклетата поговорка "Няма вече балами, избиха ги на фронта" и превърнаха героите от Шипка, Сливница, Одрин и Дойран в А Н Д Р Е Ш К О В Ц И.
А ти продължавай да пееш песните от ПОДСКАЧАЩИТЕ митинги. На колко си години?

цитирай
2. анонимен - Много интересна тема. По актуалния ...
21.02.2021 17:34
Много интересна тема.
По актуалния въпрос за независимостта на Шотландия какво мислиш?
Според мен е редно да са отделна държава.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей!
21.02.2021 21:59
Прав си!
Не съм контактувал с шотландци, но наличието на гайда, на мервенокоси и особено името им в древността -каледони, винаги ме е карало да мисля за близостта им с Балканите!
Бях чел преди години, че на старобългарски кал означава червен И , че дървото калина и калинка издават цвета на плодовете на калината и на насекомото!
Ако е така-кал- едони- червени едони-червенокоси! Едоните са траки, това е доказано ,живели в долината на Струма и съседи на македоните
Обратно ,чрез шотландския могат да се разчетат мак-едоните- Синове на едони!
цитирай
4. nkf - "Мисля, че в шотландците м...
22.02.2021 16:33
krumbelosvet написа:
"Мисля, че в шотландците могат да се видят някои душевни характеристики, които са благородни и са за почит и бяха присъщи на Българите, но преди да ни сполети чумата на съветския комунизъм и да ни окупира пияната съветска сган."
Вие на колко години сте? Как опознахте съветската сган? ДРУГА сган не сте ли видели? Аз съм виждал АНГЛИЙСКА СГАН в Слънчака. Вие не сте ли?
Ч У С Т В А Т А които изповядвате, съвпадат със Стамболовия бяс, докарал ни ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. Т И Я катастрофи докараха проклетата поговорка "Няма вече балами, избиха ги на фронта" и превърнаха героите от Шипка, Сливница, Одрин и Дойран в А Н Д Р Е Ш К О В Ц И.
А ти продължавай да пееш песните от ПОДСКАЧАЩИТЕ митинги. На колко си години?


Виждал съм сган от най-различни националности, включително и английска. Сганта, обработена от комунистическата болест е особена и недостижимо долна. Апропо, само цървул от най-нисше тесто нарича "Слънчев бряг" "слънчака". Сбамболов е велик Българин, патриот и един от най-достойните български политици. Не Стамболов е докарвал националните катастрофи, а русофилско-комунистическите безродници, към които спадате и вие, тъй като сте комунист. Разбирам, че за твари като вас, за които истинска родина е русия - а тя, руската политика, открай време е антибългарска, - няма как Стамболов да на почит. Съветвам ви да се разкарате от блога ми и да не ми пишете тъпи, съветски лозунги. Имам крайна непоносимост към тъпи и примитивни червени цървули.
цитирай
5. nkf - Много интересна тема. По актуалния ...
22.02.2021 17:23
анонимен написа:
Много интересна тема.
По актуалния въпрос за независимостта на Шотландия какво мислиш?
Според мен е редно да са отделна държава.

За независимостта на Шотландия мисля от гледна точка на българския интерес. Аз, лично, изпитвам силни симпатии към шотландците, както и към ирландците и уелсците - има дълбинна връзка между нас и тези туземни британски народи, - но въпросът за независимостта на Шотландия е отвъд симпатиите. Особено на този етап не смятам, че България има интерес от разпада на Обединеното кралство. От друга страна, ако се абстрахирам от националния ни интерес, смятам, че на шотландците, които желаят независимост и отделяне от съюза с Англия, ще им бъде много трудно или почти невъзможно реализирането на сепарацията. Никак не са малко онези жители на Шотландия - горе в статията съм упоменал за кои иде реч, - които са твърди юнионисти и за които дори обсъждането на темата за независимост е напълно неприемлива. Да, факт е, че желаещите независимост дори владеят изпълнителната власт в лицето на настоящата министър-председателка на Шотландия- която е силен привърженик на независимостта, но е съвсем видно, че и това не е достатъчно. Шотландия има почти 5 милиона население, което е разделено буквално наполовина, следователно около 2 милиона са привържениците за независимост, а насреща си имат една много голяма сила в лицето на Лондон. Министър-председателката на Шотландия силно разчита, че каузата ѝ ще бъде подкрепена от икономическите негативи, които кралството инкасира с напускането на ЕС. Апропо, тези негативи се усещат най-вече в по-слабо развитите и с по-нисък стандарт части на Британия - Шотландия има около два пъти по-нисък стандарт от Англия.
цитирай
6. nkf - Прав си! Не съм контактувал с ш...
22.02.2021 17:41
leonleonovpom2 написа:
Прав си!
Не съм контактувал с шотландци, но наличието на гайда, на мервенокоси и особено името им в древността -каледони, винаги ме е карало да мисля за близостта им с Балканите!
Бях чел преди години, че на старобългарски кал означава червен И , че дървото калина и калинка издават цвета на плодовете на калината и на насекомото!
Ако е така-кал- едони- червени едони-червенокоси! Едоните са траки, това е доказано ,живели в долината на Струма и съседи на македоните
Обратно ,чрез шотландския могат да се разчетат мак-едоните- Синове на едони!

Здравей и благодаря за коментара, както и че спомена за едоните във връзка с каледоните.. Мисля, че корелацията между тези стари народи е очевидна и - убеден съм - не само в по отношение идентичността на народностните им имена. Наистина, както казваш, гайдата е друг много важен белег за културните връзки и идентичности. За мен гайдата е онзи маркер, който очертава ареала на присъствие на Българи или поне на хора от нашата културна и народностна група, ако и да не са се наричали точно Българи. Гайди има на Пиренейския полуостров - Испания и Портогалия, има и на някои места във Франция, ето - има и в Шотландия и Ирландия, има я и в Ливан, сред кюрдите (също древен арийски народ, а според един англичанин - именно кюрдите и Българите са канавата на арийците). А по отношение на името Калина, в някои диалекти на Ирландия, това означава момиче. Произнася се "калийн" или във вариант "кайлин", според зависи. По начало говоримия от ирландци и шотландски английски е силно изпъстрен с техни си - явно галски - думи, които не се срещат в учебникарския английски, а и в речта на средностатистическия англичанин.
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря ти за полезната информация, Мартине!
25.02.2021 09:43
Като недобре запознат с шотландската история, темата ме заинтригува и обогати.
А за точния отговор, с който си поставил на място червеносветнатото лъжливо комунарско мекере, като си му казал Истината в очите, поздравления приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522829
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031