Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2021 13:11 - Края на СССР 2.0
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тези дни се случи нещо, което би могло да получи различни оценки. Спикера на Иранския парламент на 10.02. в Москва обяви, че се готви Съглашението  за присъединяване на Иран към ЕАЕС. Това трябва да стане примерно 2 седмици след декларацията т. е днес. Един икономически съюз е жизнеспособен и с добро бъдеще, ако има т. нар. икономии от мащаба на производството , което изисква около 300 млн индустриално население. Хората които не са добре запознати с икономиката на Иран , може би си мислят, че страната е само добиваща нефт и газ. Всъщност Иран въпреки санкциите е индустриална държава. Заедно с него населението на ЕАЕС ще бъде 268 млн като  Узбекистан (34 млн) също е декларирал, че иска да се присъедини към Съюза.
Присъединяването на Иран изцяло обяснява поведението на Русия по време на Карабахската война и най-вече липсата на подкрепа за Армения. Присъединяването на Иран рязко повишава необходимостта от включването в Съюза на Азърбайджан. Без него съюза ще е географски разделен и връзката с изключително важното дълбоководно пристанище Чабахар ще минава през Азърбайджан.  Присъединяването на Иран ще даде достъп на Русия и ЕАЕС достъп до Индийския океан през жп мрежата на Иран. За жалост  най-късата жп линия през Азърбайджан на територията на Иран не е построена все още. Липсва участък от около 120 км. Това трасе се строеше от Иран и Азербайджан и поради американските санкции строителството се забави с години. Ако и Азърбайджан се присъедини към ЕАЕС , което досега не се случваше заради съпротивата на Армения, целия коридор Север Юг ще минава през територията на ЕАЕС. Тук виждаме и интереса на Индия да ползва Чабахар в обход на Пакистан , но основно за достъп до Афганистан и Централна Азия. Любопитното е , че заради индийски натиск американския конгрес изключи Чабахар от санкциите над Иран. Защо обаче, се слага дебел кръст над СССР 2.0.
На запад ляха разпостранени тезите, че Путин, се стреми към възстановяване на СССР първоначално в икономически вариант, а след това ив военнополитически. Разбира се без Украйна тази теза е незащитима, но привлечането на Иран е огромен успех за Путин. Няма съмнение, че по този въпрос е работено поне едно десетилетие. Иран имаше възможност да избира между Китай и ЕАЕС , като имаше подготвено споразумение за китайски инвестиции от 400 млрд долара за 25 години. Тоест Иран трябваше да стане най-важната за Китай държава , преди Пакистан дори. Но очевидно е , че Иран избра друг път. Съюз с Русия и тезата по-добре Индия отколкото Китай. Клаузите на споразумението с Китай, бяха почти заробващи , а споразумението с ЕАЕС, няма да отмени договорите с много по-бедната Индия , която ще работи също за създаване на инфраструктура в Иран, която до подсигури индийската част на коридора Север Юг. Освен това Индия има известно влияние на САЩ, което ще даде на Иран известен достъп до капитали по по-приемливи условия. В руските медии евентуалния бъдещ съюз Русия Иран Израел се нарича Новия Ковчег , тоест три пътя към Арарат където е заседнал Ноевия Ковчег. Освен това настоящата политика на Русия ще позволи да има контрол над пътищата Изток Запад , които Китай настоятелно гради. Извън Русия и Иран ще остане само пътя през Азърбайджан , ако той не се присъедини към ЕАЕС. Така Русия си оставя възмоност да разиграва антикитайска карта в случай, че Китай се отдалечи твърде много.


Тагове:   иран,   Русия,   Азърбайджан,   еаес,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457389
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031