Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2021 01:46 - ЗА НУЖДАТА ОТ НОВ СОЦИАЛИЗЪМ
Автор: wilim Категория: Политика   
Прочетен: 2689 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Много млади и интелигентни хора днес вярват, че благодарение на бума на новите технологии, на цифровизацията и откритията в сферата на био и нанотехнологиите бъдещето ни ще е някакъв либерално- технократски рай. В този рай всички ще се радваме на неограничена лична свобода и ще живеем щастливо по 200 год. отдадени изцяло на удоволствия и щастие.

  Историята, обаче ни показва, че нещата едва ли ще се развият по този начин. Изобретяването на парната машина,  електричеството или автомобила не доведоха до всеобщо щастие.

Пример - изобретението на парната машина от Джеймс Уат направи хиляди фабриканти свръхбогаташи, но превърна Англия от началото на XIX век в една ужасна  антиутопията, описана прекрасно в романите  на Чарлз Дикенс. 

И ако действително хората заживяха материално по- добре, то "вина" за това имаха идеите на Карл Маркс, Ото фон Бисмарк или Джон Мейнард Кейнс, а не парната машина или електричеството. 

Безспорно е, че социализма, независимо от мимикриите си, промени света, като принуди озверелите от алчност тогавашни  капиталисти да отделят повече от печалбата си и да превърнат работниците си в нормални хора. Чрез създаването на социалната държава почти се осъществиха идеите за свобода, братство и равенство.

По- късно социализмът и социалната държава бяха унищожени от идеите на други мислители като Милтън Фридман и Фридрих фон Хайек, които наложиха неолиберализма и за малко да ни върнат във времената на Дикенс...

Затова днес светът отново има нужда от социализъм. Той вероятно ЩЕ ОТ НОВ ТИП. Задачата му няма да е по-лесна. По-тежка ще е, защото днешните милиардери, родени от Фридман и Хайек, отново заприличаха на зверовете от романите на Дикенс.

 Отсега се вижда, че без социализъм достиженията на новите технологии ще носят само диаманти по огърлиците на съпругите на Безос, Мъск или Пейдж, точно както е било в началото на XIX век. 

Надеждата, че всички ще можем да се лекуваме чрез наномедицина или че регенеративните технологии ще ни държат млади до 90 год възраст е нелепа. Тези благини ще бъдат само за богатите. 

Интернет е точен пример. Мислен е като безплатен, а днес не само че не е такъв, а е източник на милиарди , но само за няколко души. Същото ще е с всички достижения на технологиите. Дори ситуацията днес е още по-страшна от времената на Дикенс. Тогава капиталистът просто експлоатираше труда на работниците си за паничка супа и парче хляб.  В наши дни няколко човека от силиконовата долина не само трупат стотици милиарди от нас, а и могат да ни превърнат в безропотни роби. Тоест - навремето тормозът беше само физически, а днес може да е тотален - точно както го описва Олдъс Хъксли в "Окончателната революция" - робите да обичат робството си...


Обаче аз съм оптимист - както се появиха Маркс, Бисмарк и Кейнс, така и сега ще се появят нови пастири, които да "вкарат в пътя" алчните милиардери…




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Алчност, да, но за власт като на богове
26.07.2021 18:13
И изобщо не е сигурно, че и тоя път няма да успеят. Никой досега не е владял толкова ЗНАНИЯ, технология и пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 473942
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031