Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2022 10:25 - Европа си плати на Русия за спирането на “Северен поток-2”
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 2879 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

image

 

/Поглед.инфо/ Разговорите за строго ембарго на ЕС върху руските енергийни ресурси все още е просто политически фарс за публичното "токшоу" по време на заседанията на Европейската комисия. В същото време западни анализатори от “Сити Груп” прогнозират, че тази година Русия ще получи рекордните 100 милиарда долара печалби само от изнесен газ. Работата е там, че цената на естествените изкопаеми горива расте, така че значителното намаляване на износа за страните извън ОНД не се отразява в приходите от доставката на важния енергиен носител. Това съобщава журналистът Винсент Колин в статия за “Ехос”.

Както пише анализаторът, европейските страни изпращат всеки ден над 200 милиона долара в руската хазна. Всички средства отиват за “Газпром”, въпреки санкциите, гръмките изявления и обещанията за ембарго. А това означава, че Русия напълно спечели първия кръг от енергийната битка, защото дори и Европа да започне да взема по-малко, Москва пак ще получи огромни печалби поради увеличаването на цената на суровините.

“Предполага се, че приходите на Русия тази година от доставките на газ за Европа ще надхвърлят 100 милиарда, което е почти два пъти повече от миналата година, когато цената на суровините също и без това беше висока”, смята френският журналист.

Той отделно подчертава, че такива рекордни приходи ще бъдат получени само от продажбата на газ и без да се вземат предвид приходите от петрол, въглища и други горива. Повишаващите се цени на суровините компенсират спада на износа на Москва. Брутният валутен оборот остава и дори показва ръст.

“Само със заплахи за налагане на ембарго, но без да предприемат нищо, европейците доказаха, че лидерът на Русия Владимир Путин има надмощие в тази ситуация”, продължава Колин.

Победата на Москва е още по-ценна и показателна, тъй като свръхпечалбите от износа на енергия всъщност са компенсирали изграждането на “Северен поток-2”. След като създадоха изкуствена „буря“ и криза в енергийния сектор, европейците попаднаха в капан: не успяха да пренасочат суровините към украинската Газотранспортна система. В резултат на това те сами платиха за спирането на "Северен поток-2". В този случай говорим не само за разходите за строителство, но и за печалбата от експлоатацията.

В този случай, от гледна точка на Руската федерация, нищо не се е променило особено след замразяването на „Северен поток-2“. Непряката задача, за която е изграден главният експортен тръбопровод, е изпълнена. Освен може би предоставянето на газ за Европа. Но Брюксел е виновен за това.

Превод: В. Сергеев




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448882
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930