Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2021 13:06 - Патладжан сарма – нито със зеле, нито с лозов лист е толкова вкусно! Ядеш, въздишаш и пак ядеш!
Автор: blackrose90 Категория: Рецепти   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.01.2021 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image   

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal

Ние, българите, най-често правим сармите с кисело зеле или лозов лист. Понякога може да намерите варианти и с лапад.

Но тези чудни патладжан сарми ще ви оставят буквално без думи с вкуса си! Сочен патладжан, в който е завита най-ароматната и вкусна плънка и всичко това поднесено с невероятен сос. Как да устоиш на подобно изкушение? Ето и рецептата за тази уникална патладжан сарма:

Патладжан сарма

Продукти:

2 средно сини патладжана

подправки: италиански микс, сол, черен пипер, зехтин

За плънката с месо:

400 г мляно месо (може и сурова наденица)

1 глава лук

3- 4 скилидки чесън

225 г гъби

черен пипер, универсална  подправка или на вкус

500 мл варен доматен сос

около 100 г сирене моцарела

мащерка

зехтин

 

image

Приготвяне:

Патладжаните трябва да са с хубава гладка повърхност, без тъмни петна по тях и с такъв размер, от който можете да изрежете 8 филии.


 

Измийте, отрежете дръжката и разрежете на 8 филии с дебелина около 1 см. За да премахнете горчивината, посолете всички парченца и ги оставете поне половин час, за да се отцедят. Изплакнете с течаща студена вода и подсушете с кухненска хартия.

Посолете малко всяко парче и мариновайте в смес от италиански подправки и малко зехтин, обърнете филийките, за да ги мариновате и от другата страна, и оставете да престоят 15 минути, за да се съчетаят ароматите на подправките.

Изпечете ги на скара или грил тиган, но само колкото да омекнат.

Оставете ги да се охладят.

Използвайте вече приготвен доматен сос със зеленчуци, а ако нямате, запържете малка глава лук, добавете 1 – 2 скилидки ситно нарязан чесън, залейте с варени домати или консервирани домати и гответе до леко сгъстяване на сместа. Посолете на вкус и добавете пресни подправки по избор, а ако нямате, тогава можете да използвате сух риган, босилек и ако вашият домат е кисел, добавете много малко захар, за да убиете тази киселинност. Добавете и лъжица лют пипер.

Оставете соса настрана.

Изсипете две супени лъжици зехтин в по-голям тиган, добавете ситно нарязан лук и запържете, докато лукът омекне. През това време почистете гъбите и ги нарежете на по-малки кубчета, добавете към запържения лук и задушете, докато водата се изпари. През това време обелете скилидка чесън и го нарежете на ситно.

Когато течността в тигана се изпари, добавете месото и чесъна, и запържете всичко заедно, докато месото се запържи. Добавете сол, черен пипер, сухи подправки и по желание – малко лют пипер. Разбъркайте, добавете ситно нарязан магданоз и оставете да се охлади.

Вземете тава за печене, в която можете да поставите 16 сарми. Изсипете половината сос на дъното и с лъжица я разпределете по цялото дъно.

Поставете парче патладжан върху чиния с по-широката част към вас, сложете една пълна лъжица от месната плънка, сложете малко настъргано сирене моцарела и завийте на руло. Поставете в съдя за печене над соса. Направете същото с останалите филии от патладжана. Ако остане малко плънка от месо, изсипете около сармичките. Изсипете с лъжица  останалия сос върху сармите и поръсете с настъргана моцарела, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 175 ° C за около половин час, след това отвийте фолиото и печете още десет минути, поръсете с още малко сирене, върнете във фурната, за да се разтопи Моцарелата.

Поръсете готовите сарми с накълцан магданоз и сервирайте със салата по ваш избор, заедно с чеснов хляб.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blackrose90
Категория: Рецепти
Прочетен: 38252
Постинги: 42
Коментари: 10
Гласове: 58
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031