Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 11:47 - Панаирът се случи, донякъде...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2724 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
image
image
image

Панаирът се случи, донякъде…

            Винаги ме е удивявала склонността на пловдивчани към шумни, цветни, лустросани събития. Може би, това е наследство от славните времена на Пловдивския международен панаир от соца, когато устройването на такива масови данги-дунги събираше погледите и се възхищавахме от западния лукс и свежест. Снощи в Пловдив трябваше да се открият дълголетно замлъкналите пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина в центъра на града. Откриха се. Имаше и заря, имаше и много хора, дори Ана Баракова с ореола на новоизпечен депутат бе скъп гост на кмета Иван Тотев.

            Събитието трябваше да открие тържествата за обявяване на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 год.  Пристигнаха и „високи” гости – Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Ана Баракова, депутати и кметове, дори Цветан Цветанов. Развяваха се знаменца и плакати, ядяха се пуканки и сладолед, множеството се тълпеше около водното огледало в очакване фонтаните да бликнат и музиката да се вплете в общата еуфория. В интерес на истината това място 25 години бе замлъкнало, потрошиха се милиони, но нищо не се получи – нито фонтани имаше, нито музика огласяше градината. Сега най-после трябваше да се върне блясъка и спомена да заживее.

            Получи се един голям Кич! Нищо повече. Кметът трябва да освободи немедлено цялата армия, която се грижи за рекламата и ПР-а в общината, защото подобни мероприятия правят лошо впечатление с пълната безвкусица.Едно време наред с фонтаните имаше музика, този път такава нямаше – чуваше се едно жалко скимтене само за най-близките до оркестъра. Помислих, че е временно, но така си и продължи през цялата вечер. А нали уж наименованието е Пеещите фонтани?! Фонтаните нито пееха, нито имаше и капка синхрон между тях. Доста жалка картинка се получи, независимо от приповдигнатите трели на тържествеността. Така и не се пуснаха всички съоръжения. На мястото на водната каскада или „душовете”, както ги наричаха пловдивчани беше настанен тихият оркестър, а от каскадата нямаше и помен, независимо, че цяла седмица преди това пускаха клипчета с тях в социалните мрежи.

            Дойде времето на речите и на трибуната се възправиха официалните гости, където блестеше кмета с очила без диоптър, но пък рибата изби председателят на ОбС Илко Николов с убийствено светло сако и черен панталон, а барековата депутатка Ана Баракова до него лъщеше с рокля в някакви плетки  и спирали. Започна едно обратно броене, фанфари и вдъхновени лица. Е, разбира се и ленти… Накрая бравурността бе затворена със заря и нови ахкания и охкания в името на възобновената традиция, но май ще остане само зарята в спомените на множеството. И не мога да си обясня тази непринудена любов на управниците ни към различните форми на зари. Заприличахме съвсем на войнишко изпращане с тези фойерверки за щяло и нещяло. Не виждам никакъв смисъл в тях, освен, ако общинските чиновници имат някакъв нов и неизвестен модел на вдъхновение в гърмежите и бумтежите при всяко събитие. Музиката така и не се появи докрая, но пък имаше пушилеци в изобилие.

            На пръв поглед  безмислието победи, но пък се замислих дали до изборите няма да се нагледаме на още куп неизпипани и кичозни  ишмедемета, които ще се виждат най-добре през очила без диоптър…

 

 

 

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523299
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031